DockAkademin
EGET KONSTPROJEKT MED DOCKOR
DockAkademin är som en konstutbildning på lite högre nivå där du arbetar självständigt med ett konstprojekt under en period. Med inriktning figurer och speldockor.
Här kan du som är bildkonstnär, konsthantverkare eller scenkonstnär (dockmakare, scenograf, maskör, kostymdesigner, osv) utforska Dockor & Spelbara Figurer i en vidare mening än traditionell Dockteater; som ett fritt, konstnärligt och gärna experimentellt uttryck.
Utbildningen kräver att du har vissa förkunskaper inom konst och hantverk och kan jobba självständigt med ett längre projekt under 1-2 terminer. Undervisningen består av fysiska träffar i ateljé, en helg i månaden (4 ggr/termin), då du får coachning och handledning i ditt projekt och även viss undervisning.
Är du nybörjare i hantverk och konstnärligt arbete men väldigt sugen på Dockteater så finns flera förberedande kurser som ger dig en stabil grund att utvecklas ifrån. Sök bland Dockteaterskolans småkurser (biblioteket på distans och online = börja när du vill). Där finner du nästan alla traditionella dockteatertekniker med steg-för-steg instruktioner.
Just nu är ansökan öppen för två inriktningar som börjar parallelt i vår!
Båda startar i februari 2025.
DIN BILDVÄRLD; Karaktärsdesign & Dockmakeri
RUMMETS DRAMATURGI: Scenografi & Visuellt Berättande
Läs mer om scenografiutbildningen längre ner på sidan…
Karaktärsdesign & Dockmakeri
FYSISKA TRÄFFAR
FÖRSTA TRÄFFEN
Denna första helg ligger fokus på idéerna, den egna bildvärlden och dockornas design. Med hjälp av olika övningar och stort utrymme för den egna konstnärliga processen, utvecklar du en personlig bildvärld för ditt projekt. Vi pratar en del om olika typer av dockor och tekniker för speldockor – för att du ska kunna välja en teknik som passar din idé. Du får inspirerande övningar och kreativa metoder för att utforska ditt eget konstnärliga uttryck med dockor.
ANDRA TRÄFFEN
Under mellantiden har du påbörjat dockmakeriet utifrån första träffens beslut. För dem som vill lära sig hantverkstekniker finns här möjlighet att följa en metod för att skapa dockhuvuden i välgjord papier-maché, där du får ta form i gips och cachera i grålump. Men du kan även få handledning i andra tekniker som du valt att arbeta med.
Under denna träff pratar vi sen också om tekniska lösningar för kroppen, spelbarhet och vilka rörelser din figur ska kunna göra och hur du vill använda den.
TREDJE TRÄFFEN
Tredje helgen fördjupar vi oss i dockmakeriet och olika detalj-lösningar för just dina figurer. Att klura på lösningar är en stor och rolig del av dockmakarens vardag och det tänker jag inte ta ifrån dig, men du får verktyg och metoder och jag finns som bollplank med min långa erfarenhet och kan ge tips och trix för att du ska komma vidare med dockmakeriet.
Det bästa är att lägga projektet på en nivå som blir en lagom stor utmaning för dig själv, dvs att det bygger på en hantverksmässig svårighetsgrad som du är bekväm med även på egen hand. Detta är inte en steg-för-steg kurs där du följer ett recept (sådana mer grundläggande kurser i dockmakeri kan du hitta under ”DockteaterSkolan”). En stor del av projektet är att du utforskar ditt eget konstnärliga uttryck med tekniker som du känner dig fri i. Utifrån det kan du sen ta för dig av kunskapsbanken för att förverkliga din idé.
Beroende på gruppens behov och vilka projekt som pågår, kommer vi att ta upp olika aspekter av visuellt berättande. Du kan få övningar som öppnar upp för att skriva ett eget manus – oavsett om dina figurer ska prata eller inte, men på något sätt finns ofta ett narrativ, en idévärld och en underliggande berättelse.
FJÄRDE TRÄFFEN
Nu är det dags för enklare spelteknik med de figurer och dockor som finns klara. Kanske har du ett kort sceneri du vill utforska. Vi anpassar dagarna efter de olika projektens utformning.
EFTER DENNA FÖRSTA TERMIN har du med all säkerhet skapat minst en speldocka och kanske även lagt grunden för en egen mindre produktion. Kanske är du nöjd så och tar ditt projekt vidare på egen hand, eller så vill du fortsätta utveckla under en termin till med Dockteaterscenografi & Visuellt Berättande.
TIDER & PRISER
Gruppen som ses i ateljén är ca 6-8 deltagare. Alla får mycket egen tid med handledning, coachning, support och utrymme för sin process.
Höstterminen börjar i Augusti och Vårterminen i Februari.
Datum fysiska träffar våren 2025
Termin 1 Eget projekt
DESIGN &
DOCKMAKERI
7-9 februari
7-9 mars
4-6 april
2-4 maj
(fredagar kl.16-19, lördagar & söndagar kl.10-16)
Termin 2 Eget projekt
SCENOGRAFI &
VISUELLT BERÄTTANDE
21-23 februari
21-23 mars
11-13 april
16-18 maj
(fredagar kl.16-19, lördagar & söndagar kl.10-16)
Pris per termin: 12.000 + moms (delbetala 3000kr + moms månadsvis)
Vad du får:
FYRA HELGER i ateljé med övningar, coachning av ditt projekt och praktiskt arbete i grupp. (Missar du en dag kan du få kompendier motsvarande dagen och support via mail eller zoom).
INSPIRERANDE ÖVNINGAR som hjälper dig att hitta ditt konstnärliga uttryck och utforma ditt unika projekt.
DOCKMAKERI Introduktion i dockornas möjligheter, vanliga tekniker och överblick över olika traditioner från världens alla hörn.
TEORI/HISTORIA vävs in när samtalet uppstår: Presentation av dockteater i världen: flera hundra år gamla traditioner och nyskapande scenkonst med dockor och konst från vår samtid.
PRAKTISK HANDLEDNING och viss konkret undervisning utifrån dina behov, så att du kan förverkliga ditt projekt praktiskt.
TIPS på litteratur, filmer och levande konstnärer.
GEMENSKAP i en grupp av passionerade dockfantaster i alla åldrar, kön och bakgrund.
SUPPORT i mellantiden via fb-grupp.
Dessutom får samtliga deltagare (oavsett om du går på distans eller vill delta på fysiska träffar) att få exklusiv tillgång till ett växande BIBLIOTEK av kompendier i olika dockmakeri-tekniker, som stöd för tekniska lösningar och olika tekniker som du vill ha hjälp med.
Vidareutbildning i konstnärlig, samtida scenkonst med dockor och figurer
Är du scenograf och vill ha kompetensutveckling och fördjupa dig i dockteaterscenografi, dvs lära dig om scenografiska lösningar som funkar för både figurer och deras mänskliga spelare, samt ev även kombinationen med skådespelare, så är detta en kurs för dig.
Du kan ta med dig ett specifikt aktuellt uppdrag till kursen eller jobba med ett eget fritt, konstnärligt projekt under en termin.
I denna kurs fördjupar vi oss i dockteater-anpassad scenografi/kostym/helhetstänk för visuell teater med figurer. Du får mer fördjupning i dramaturgi och berättande med eller utan talad text, samt en förståelse för spelteknik med figurer i stora och små rum.
De scenografiska lösningar du utmanas att utveckla under denna kurs kommer att vara användbara för alla former av fysisk och visuell teater (mim, dans, cirkus). Men det specifika med att införliva dockor och figurer öppnar upp ytterligare flera dimensioner som du kanske inte kunnat pröva tidigare då mänskliga kroppar varit din måttstock. Du får utveckla ett projekt med spelade figurer som kräver dockspelare, dvs hur du kan få ihop ett dynamiskt och intressant rum som samtidigt är funktionellt för både dockor, dockspelare och kanske även skådespelare.
Även om du jobbat länge med traditionell teater så finns det därför en hel del kvar att utforska när det kommer till dockor. Både enorma möjligheter och vissa bökiga begränsningar är specifika för konstarten, och det kräver ett annat sätt att tänka när varje spelteknik har sina speciella förutsättningar.
Vi går igenom de vanligaste traditionella teknikerna av dockspel och hur de går att utveckla i skala och variation. (Bara fantasin sätter gränserna när du väl fått grepp om grunderna!)
Kanske du vill jobba med trompe-l’œil (lura ögat) och andra rumsliga illusioner, eller figurer som förvandlas och har flera funktioner i berättelsen. Kanske vill du växla mellan olika format, låta rekvisitan få liv, osv. Inga problem i dockteaterns värld!
I denna kurs jobbar du fr.a i modell, i en skala som passar det tänkta formatet på ditt projekt.
SAMMA KURSER FAST PÅ DISTANS
INNEHÅLL distans:
INSPIRERANDE ÖVNINGAR som hjälper dig att hitta ditt konstnärliga uttryck och utforma ditt unika projekt.
KOMPENDIER med steg-för-steg konstruktioner, hantverkstekniker, förslag på lösningar och vad du behöver för att klara dockmakeriet i den teknik du valt.
PRESENTATION AV OLIKA DOCKTEKNIKER, olika traditioner från världens alla hörn (e-bok)
TEORI & DOCKTEATERHISTORIA i lagom dos..
PERSONLIG COACHNING och handledning via mail eller zoom.
Tips på litteratur, filmer och levande konstnärer
SUPPORT i mellantiden via fb-grupp.
Pris per termin distanskurs: 12.000 + moms (3000kr + moms månadsvis)
Distanskurs utan personlig support 8000 + moms (2000kr + moms/mån)
TANKAR OM SAMTIDA DOCKTEATER
Mina tankar om nyskapande dockteater och angränsande bildkonst
Dockteater i min tappning har fokus på att det är en bildkonstnärlig scenkonst där det mesta är möjligt. Syftet med kursen är att uppmuntra till egna konstnärliga uttryck och våga utforska dockteatern som scenkonst-språk (i dess allra vidaste bemärkelse – dvs ”scen” likställt med alla typer av presentation) utan några hämningar! Det finns många gamla traditioner att hämta kunskap och inspiration ifrån, men dockteater är också en levande, samtida konstart som kan rikta sig till både vuxna och barn. Fördelen med konstformen är också att den är så fantastiskt flexibel i hur den kan uttrycka sig; alltifrån minimala små dockor i en tändsticksask, till gigantiska maskinerier på gatan, det kan vara ordlöst, fragmetariskt och skruvat eller bygga på en Norén-text. Poetiskt eller politiskt, sagospel eller brutal satir. Den gemensamma nämnaren är inte innehållet utan att det berättas med animerade objekt/figurer/dockor.
På denna lilla utbildning får du verktyg att närma sig dockteatern på ett sätt som jag hoppas kan ge en känsla av absolut frihet i vad konstnärligt utformade dockor kan användas till. Du får utrymme att utforska din egen bildvärld, ditt sätt att berätta och tid att pröva dig fram till det uttryck som passar just dig. Jag lär inte ut ett ”rätt sätt” att göra dockteater, utan försöker öppna dörrarna och bjuda på ett smörgåsbord där du kan pröva dig fram till din egen stil.
För att kunna förverkliga dina idéer behöver du behärska grunderna i det hantverk som krävs för just din vision. En spelbar docka kan vara alltifrån en plastpåse med en knut på till avancerat träsnideri med mekanik och konstruktioner för osannolika effekter. Det kan också vara en mekanisk figur eller skulpturer. På denna utbildning får du grundläggande teknik för att kunna tillverka enklare spelbara dockor som går att erövra på några träffar, med betoning på spelbarhet och konstnärligt uttryck snarare än teknisk ekvilibrism inom en viss hantverkstradition. Vill du fördjupa dig i ett mer avancerat hantverk så kan jag tipsa dig om litteratur eller utbildningar, som ofta handlar om många års lärlingsutbildning hos en mästare som jobbar i en specifik teknik. Blir du biten så kanske du går vidare i den riktningen senare. Eller så hittar du medarbetare som kan det du saknar. Ibland har jag bjudit in dockmakare som får visa hur de arbetar, som inspiration. Vill du sen klura och lösa på egen hand med viss handledning så kommer ingen att stoppa dig!
DOCKSPELSTEKNIK
Även dockspel kräver sina timmar av träning, men grundprinciperna går ändå att erövra ganska fort. Som med alla yrken tar det tid att bli en mästare, men det går att göra fantastiska små föreställningar eller performance också med enkla medel.
Som dagens teaterscen ser ut i Sverige så skulle jag rekommendera alla som älskar dockteater att starta egna fria projekt. Att få en anställning på en etablerad dockteater med möjlighet till månadslön ser ganska mörkt ut just nu. Men ju fler dockteaterkonstnärer som gör sin egen unika grej i Sverige desto större chans att inspirationen sprider sig. Många svenskar har aldrig fått uppleva dockor annat än för småbarn och min förhoppning är att denna enkla utbildning kan inspirera fler att utforska vad dockteater kan vara, i hela sin fulla bredd.
Så, välkommen med dina vildaste idéer och möjligheten att dela ditt intresse med en grupp likasinnade i höst!